A Mile in My Shoes: interactieve ‘schoenendoos’ vol verhalen komt naar Den Haag

A Mile in My Shoes: interactieve ‘schoenendoos’ vol verhalen komt naar Den Haag

Stap tijdens Winternachten letterlijk in de schoenen van een ander en luister naar bijzondere levensverhalen.

Speciaal voor de 27ste editie van Winternachten internationaal literatuurfestival (de zomereditie) komt kunstproject A Mile in My Shoes, van de Britse kunstenaar Clare Patey (Empathy Museum), naar Den Haag. In deze interactieve ‘schoenendoos’ kunnen bezoekers hun eigen schoenen verruilen voor die van een bekende of onbekende medemens. Tijdens een korte wandeling horen ze via een koptelefoon dan het levensverhaal van de eigenaar van de schoenen. Deze installatie was eerder te zien in o.a. Londen, São Paulo, New York, Riga, Denver, Perth, Sydney en Melbourne, en komt nu voor het eerst naar Nederland. Speciaal voor Winternachten werden vele Nederlandstalige en unieke Haagse verhalen toegevoegd aan de ‘schoenendoos’, met hulp van o.a. Lex Bohlmeijer (De Correspondent). A Mile in My Shoes is gratis te bezoeken op het Spuiplein en op 22 juni verhuist de ‘schoenendoos’ naar het Zuiderparktheater; daar is hij nog te bezoeken t/m zondag 17 juli. Ook festival De Betovering levert een belangrijke bijdrage: zij maakten het mogelijk dat er verhalen van én voor kinderen in de schoenendoos te vinden zijn.

Dat het concept van A Mile in My Shoes werkt, hebben al veel mensen over de hele wereld ervaren. Ik mocht het meemaken in Engeland, met mijn zoon van negen. Ik liep op naaldhakken van een vrouw die haar benen was verloren, hij op de gympies van het kind van een binnenschipper. Deze mensen kropen onder ons vel; we hebben het er nog steeds over. Ik ben heel blij dat we deze schoenendoos vol verhalen nu in Den Haag mogen ontvangen! 

Ellen Walraven, directeur Winternachten festival

Stap in de schoenen van een ander

A Mile in My Shoes is een levensgrote schoenendoos, waarin schoenen in allerlei soorten en maten klaarstaan. Bezoekers kiezen een paar schoenen in hun eigen maat, krijgen een koptelefoon op en wandelen een mijl (ongeveer tien minuten) in de schoenen van een stadsgenoot uit Den Haag of een andere wereldstad. Ondertussen luistert de bezoeker naar het levensverhaal van diegene. De verhalen gaan over huis en thuis – dat kan een bijzonder Haags verhaal zijn, of een verhaal over je (niet) thuis voelen in de wereld, in je straat of in je eigen lichaam.

In de Winternachten-editie van A Mile in My Shoes vind je bijvoorbeeld de schoenen en het verhaal van wintipriester Marian, de aangepaste sneakers en het verhaal van MS-patiënt Saartje, de snowboots van kroegbaas Judith, de eigenares van het kleinste café van Den Haag en de gympen van de 17-jarige Michella, die vertelt hoe het is om op te groeien in schulden. Maar je vindt er ook de instappers van de bijna tachtigjarige Aad, een van Den Haags bekendste daklozen, en de slippers van Danny, de Haagse muzikant die maar liefst tien jaar vast zat in een Peruaanse gevangenis.

Nieuwe verhalen speciaal voor Winternachten

A Mile in My Shoes is een uniek kunstproject over empathie, van de Britse kunstenaar Clare Patey (Empathy Museum). De schoenendoos reist sinds 2015 de hele wereld over om mensen de kans te geven ‘in de schoenen van een ander’ te gaan staan. A Mile in My Shoes laat zien hoe storytelling een persoonlijke relatie verandert en hoe de kracht van empathie vooroordelen en conflicten tegengaat. Want als je de ander z’n verhaal kent, hoe kun je hem dan nog afwijzen? Voor de Nederlandse première van dit internationaal succesvolle project zijn de afgelopen maanden dertig gloednieuwe, Nederlandstalige en grotendeels Haagse verhalen toegevoegd aan de collectie. De Haagse verhalen zijn speciaal voor Winternachten verzameld en opgenomen door Alma Apt, Lex Bohlmeijer, Annemarie de Bruijn, Hasan Gök, Meltem Halaceli, Gerlinda Heywegen, Fleur Jeras, Joëlle Koorneef, Shantie Singh en Ellen Walraven. Festival De Betovering heeft het mogelijk gemaakt dat er ook verhalen van kinderen tussen de acht en zestien jaar oud te horen (en te wandelen) zijn.

Deelname is gratis, bezoekers hebben geen ticket of reservering nodig. Er zijn ook Engelstalige verhalen beschikbaar.

Voor de exacte data en openingstijden van A Mile in My Shoes, zie onze agenda.