100 jarig Zuiderpark krijgt muziekstuk “Waar is de Maan” cadeau tijdens feestelijke parade op Prinsjesdag

100 jarig Zuiderpark krijgt muziekstuk “Waar is de Maan” cadeau tijdens feestelijke parade op Prinsjesdag

Super Moon op koets en metershoge marionetten

Op Prinsjesdag, dinsdag 19 september, is de grootste verjaardag van het Haagse Zuiderpark. Het 100e jubileum wordt gevierd met een uniek muziekstuk als bijzonder cadeau! Sophie Jurrjens componeerde een audiocollage met een hoofdrol voor de maan. Met een feestelijke parade wordt het muziekstuk op Prinsjesdag ten gehore gebracht en ‘gegeven’ aan het park. Samen bereiken Rewire en het Zuiderpark zo gezinnen voor wie het minder vanzelfsprekend is om kunst en cultuur te ervaren.

Hoe is het muziekstuk gemaakt?

Fragmenten, anekdotes en verhalen zijn deze zomer verzameld in verschillende workshops door het Haagse muziekfestival Rewire tijdens het Zuiderpark Vakantiepark. Voor het verzamelen van fragmenten is een kop-staart methode gebruikt. Kinderen vulden daarbij het verhaal van de vorige deelnemer steeds aan. Anekdotes en gesprekken zijn opgenomen in de Super Moon en door Sophie Jurrjens gecomponeerd. Het verhaal van Donata van Goorbergh was het eerste verhaal. Zij zal dan ook het muziekstuk voor het park in ontvangst nemen. Ook geluidsfragmenten zoals die van modder, water en wind werden toegevoegd. Hierdoor is het een uniek stuk geworden van 7,5 minuut en werkten tientallen kinderen mee.

“Ik was heftig aan het zoeken, ik was een jaar of drie. Toen mama vroeg wat ik zocht, antwoordde ik: “de maan!”. Die zag ik ‘s avonds boven de bomen, dus overdag zou hij ergens op de grond van het Zuiderpark moeten rusten.” Donata

Feestelijke Prinsjesdagparade

Op Prinsjesdag is het Zuiderparktheater vanaf 10.00 uur open voor een laatste ‘Vakantiepark’ dag. Tussen 12.00 en 14.00 uur is het feestelijke hoogtepunt. Het muziekstuk wordt live gespeeld in het theater waarna een parade begint richting het park. De vier meter hoge Super Moon, een creatie van Grofweg Architecten, ligt te shinen op een koets die speciaal voor vandaag is gemaakt.Company with Balls gaat voorop in een swingende stoet; metershoge marionetten en figuren. Kinderen dragen gemaakte vlaggenlijnen richting het grote veld voor een feestelijke picknick en kinderkaraoke.  Bekijk het volledige programma op zuiderparktheater.nl/prinsjesdag.