Waar is de Maan? Muziekstuk 100 jaar Zuiderpark

Beluister hier het Muziekstuk 'Waar is de Maan' gemaakt voor 100 jaar Zuiderpark

Coproductie Zuiderparktheater & Rewire Compositie door Sophie Jurrjens

Dit muziekstuk is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Zuiderparktheater en Rewire. Een ode aan het mooiste stadspark van Den Haag: Het Zuiderpark. Samen met de kunstenaars van Grofweg Architecten en alle kinderen van het Vakantiepark2023 presenteren wij met trots: Waar is de Maan? door Sophie Jurrjens.

Aanleiding & achtergrond

In 2023 bestond het Zuiderpark 100 jaar. Het Zuiderparktheater is toen in samenwerking met Rewire een project gestart met als doel een muzikale ode te maken voor dit Haagse stadspark.

Een herinnering van toen Donata nog een kind was en aan de rand van het park woonde inspireerde zo dat haar verhaal de basis vormden van een 6 weken durend project met en voor kinderen:

“Ik was heftig aan het zoeken, een jaar of drie oud. Toen mama vroeg wat ik zocht, antwoordde ik: “De maan!”. Die zag ik ‘s avonds boven de bomen, dus overdag moest hij ergens rusten op de grond van het Zuiderpark!”* (Donata, Een park vol verhalen)

De Super Moon van Grofweg Architcten heeft zes weken op ons eiland gelegen alwaar verhalenworkshops en muziek/geluiden workshops plaatsgevonden hebben.Alle stemmen van de kinderen van Vakantiepark 2023 zijn vervolgens door componist Sophie Jurrjens tot een heus muziekstuk gemaakt.

Over de makers

Rewire en Outreach
Rewire is een jaarlijks internationaal muziekfestival dat niet alleen nieuwe vormen van muziek presenteert maar ook diverse manieren om muziek te beleven. Of dit nu gaat via film, performance, concert of dialoog. Rewire gelooft in inclusiviteit en diversiteit. Andere verhalen, achtergronden en werelden verrijken de blik van het festival. Rewire wil mensen bereiken voor wie het minder vanzelfsprekend is om kunst en cultuur te ervaren. Mensen die niet automatisch in aanraking komen met muziekfestivals, zoals Rewire.

Sophie Jurrjens
Sophie Jurrjens (1992) is componist en geïnteresseerd in het samenvoegen van muziek met de omgeving. Na het afronden van haar bachelor aan het Conservatorium van Utrecht, studeerde ze af aan de interfaculteit ArtScience aan het Koninklijk Conservatorium/Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Om mensen de kracht van muziek te laten beleven heeft Sophie de Off-Track app ontwikkeld. Off-Track transformeert naar buiten gaan tot een beleving door het toevoegen van muziek aan een wandelroute. De muziek schrijft ze zelf en past ze aan de route die je loopt. In samenwerking met Rewire Festival heeft Sophie verschillende composities en geluidswandelingen ontwikkeld voor verschillende plekken in Den Haag zoals voor het Laaktheater, De Centrale Bibliotheek en Theater en Filmhuis Dakota.

Grofweg Architecten
Grofweg Architecten bestaat uit Damian en Killian van der Velden. Zij ontwikkelen projecten vanuit een autonoom georiënteerde basis en werkt in opdracht met een cross-over systeem. Bij projecten gaan ze veelal intuïtief te werk en gebruiken In situ (in de omgeving aanwezig) materiaal waarmee ze een locatie -specifiek werk op zetten. Denk aan land -art, -marks, installatiekunst, placemaking, interieurs en exterieurs, beleving, podiumkunst en architectuur.